Aktuelt

RINGNES GÅRD. Herregården under Norefjell

Publisert: 04/06/19 Oppdatert: 15/08/22
(ØYVIND RISVIK) RINGNES GÅRD ligger vakkert til under Norefjells skiparadis, ved den vakre fjorden Krøderen i Buskerud, blant grønnkledde åkrer og skoger. Her kan vi la blikket hvile ut over fjellet, naturen, himmelen og dyrelivet. (Foto: Ringnes Gård, Wikipedia, privat) 

Ringnes Gård er en av Norges eldste og vakreste herregårder. Og et av de beste stedene for å arrangerer vellykkede kurs- og konferanser.

 

På herregården finner man i dag historie i alle rom og vegger. Ikke noe annet sted kan du oppleve den ekte "Ringnesfølelsen" som på Ringnes Gård. Og husk at konferanse er mer enn konferanser.


Med sine staselige bygninger og sitt romslige tun er Ringnes også i dag en prektig gård med tradisjonens skjær over seg. 

Historien 
Familiegården er en av Norges eldste middelaldergårder og odelsgods, og har gått i arv i familien i over 700 år.

 

Gårdseiendommen Ringnes i Krødsherad er nevnt i hele 21 skinnbrev, som strekker seg fra årene 1325 til 1636. Det første sporet av Ringnes-familien finnes i ett skinnbrevet fra år 1325, altså ca. 25 år før Svartedauden, her blir vi kjent med daværende eier av dette vakre stedet, Erik Ringnes. 

- Det fantes antagelig flere skinnbrev og ytterligere historie enn det vi har funnet i denne samlingen, forteller Knut Erik Ringnes, - men dessverre kommer det frem i ett av disse brevene at nesten hele gården med bygninger og løsøret gikk med under en storbrann i år 1618. I ettertid er det tatt vare på historiske eiendeler, flere av disse finnes i hovedhuset. Her kan man blant annet se en herskapelig brudekiste fra år 1682. 

 

 

Gårdshistorien forteller at eiendommen først gikk i arv kognatisk, og senere fra år 1414 agnatisk fra mann til mann. På Ringnes handlet historien alltid om fokus på å utnytte ressursene ved jordbruk og skogdrift, men senere skulle de vise seg at to unge gutter skulle føre til at gården også skulle innlemmes i Norges bryggerihistorie. 

Vi tar en reise til en person i arverekken, Anders Knudsen Ringnes. - Han overtok gården i år 1837, hvor gården og eiendommen fremstod som svært velstående, sier Knut Erik Ringnes.

 

- Den nye eieren fortsatte i sine forfedres spor med utstrakt gjestfrihet og en stor interesse for flotte travhester. Men denne flotte livsførselen var ingen god kombinasjon med dårlige tider og overgang fra naturalhusholdning til pengehusholdning. Det var derfor med tungt hjerte at Anders K. Ringnes måtte selge gården i 1855. Gården hadde da vært i slektens eie gjennom hele 14 generasjoner – helt fra år 1325. Anders solgte da gården til sin svoger Ole Andersen Berg. 

 

 


Som følger av salget måtte sønnene Amund (15) og Ellef (13) forlate farsgården. De bosatte seg hos sin eldre søster Marie i Drammen, hun hjalp dem til skolegang og utdannelse.

 

Amund var praktisk og teknisk anlagt, mens Ellef viste større interesse for teoretiske og merkantile fag, fortsetter Knut Erik Ringnes. - Det var derfor naturlig at de allerede fra starten av søkte til arbeidsplasser som passet for deres interesser. Ellef fikk stilling som kontorist ved Christiania Bryggeri.

 

Han likte arbeidet godt og fortsatte senere som salgsrepresentant i bedriften, mens han sørget for å skaffe seg handelsutdannelse i fritiden. Amund Ringnes hadde forskjellige jobber i praktisk retning før han i år 1860 ble ansatt ved Akers Mek. Verksted i Oslo. Her fant han full utfoldelse for sine tekniske interesser. Han utviklet sine evner videre, og fem år senere ble også han ansatt ved Christiania bryggeri. Dermed stod brødrene Ringnes igjen ved siden av hverandre. 

Christiania var i stor vekst rundt 1870-årene, og da brødrene Ringnes i år 1876 mente at de hadde lært nok på sin daværende arbeidsplass grep de sjansen og gikk i kompaniskap med konsul Axel Heiberg. Resultatet ble opprettelsen av bryggeriet Ringnes & Co, hvor Ellef ble den forretningsmessige leder, mens Amund fikk ansvaret for de tekniske avdelinger. Fra første stund hevdet Ringnes-brødrene seg godt i konkurransen, ikke bare her i landet, men også på det internasjonale marked. Vi kjenner i dag virksomheten under navnet Ringnes Bryggeri. 



Bilde: Fridtjof Nansen.

 

Tyve år senere var finansene så gode at brødrene kunne ta sin fedregård tilbake på odel, forteller Knut Erik Ringnes. - Det skulle ikke bli odelsgutten Amund som kom til å ta over gården, men den yngre Ellef. Dette skjedde i all minnelighet mellom de to. Tradisjonen forteller at den rolige og beskjedne odelsgutten skal ha sagt til sin yngre bror: «Du, Ellef, har 14 barn, og jeg bare 6, så det er riktigst at du får gården». Ellef Ringnes kjøpte dermed tilbake farsgården i år 1896. 

Sagbruksnæringen stod foran en ekspansjonsperiode på 1850-tallet. Ut fra Ringnes skog ble det drevet stor virksomhet med skogdrift, treforedling, sagbruk og eksport. Skogbrukseiendommen på 50.000 mål ble i bryggerieiernes fravær eid og driftet av Grosserer Iver Albert Juel fra Drammen, og firmaet And. H. Kiær & Co fra Fredrikstad.

 

Ellef Ringnes lykkes i år 1899 å få kjøpt tilbake hele skogeiendommen, utsnittet fra Amtstidene lød «Ellef Ringnes har ved den nå stedfunnene handel fått samlet på sin hånd hele sin store fædreneeiendom Ringnes». Ringen var dermed sluttet. 

Ringnes-brødrene var kjent for sitt samfunnsengasjement. De hadde over tid bygget opp ett av landets største selskaper, og ville dermed gi noe tilbake. Holmenkoll-anleggene fikk støtte i 1880-årene, sammen med flere større prosjekter i gamle Christiania. De var også sentrale i støtten til polferder.

 

Da Fridtjof Nansen i begynnelsen av 1890-årene la frem sin plan om å utforske polhavet. Da var det naturlig at brødrene Ringnes meldte seg som bidragsytere til prosjektet. Sammen med konsul Heiberg og skipsreder Thomas Fearnley dannet de det såkalte «Frams rederi», som hjalp til med å gjøre den tre år lange ekspidisjonen til virkelighet. 

 



Bilde: Otto Sverdrup.

 

Brødrene Ringnes og Axel Heiberg syntes denne reisen var svært spennende, og de vitenskapelige resultatene fra ferden var sensasjonelle. Så da «Fram» var vel tilbake i Christiania var de ikke sene om å si seg villig til å støtte Otto Sverdrups nye «Ishavsexpedition».

 

Denne gangen skulle de ikke bare administrere arbeidet, men de skulle betale alle utgifter av sine egne midler.

 

Dermed fikk kaptein Otto Sverdrup frie hender til utforsking av polarstrøkene vest for Grønland. Som takk for støtten fikk brødrene og konsul Heiberg oppkalt nyoppdagede land etter seg.

 

Vest for Grønland, og litt nord for Canada finner man tre større øyer ved navn Ellef Ringnes, Amund Ringnes og Axel Heiberg Island. 

Brødrene var kjent for sin gjestfrihet, og holdt stadig gjestfritt hus for venner og forretningsforbindelser - ja, endog for polfarere og kongelige gjester, i forbindelse med sin blomstrende bryggerivirksomhet. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bilde: Dronning Maud og kong Haakon og sønnen Olav.

 

På besøk kom prominente gjester som Polarfarer Fridtfjof Nansen, hans kone Eva, polarfarer Roald Amundsen og hans betrodde Kaptein Oscar Wisting med sitt mannskap. 

Ved århundreskiftet kommer det også frem av de gamle gjestebøkene at det var flere kongelige tilreisende. Kong Gustaf V, hustru Sophia hadde tydelig ett godt forhold til Ellef og Amund. De tok ved flere anledninger med seg arveprins Gustav VI Adolf med sine søsken opp til gården, og overnattet oppe ved Fjellheim seteren. 

Vår egen kong Haakon VII og hans kjære dronning Maud, besøkte gården rundt 1910. Arveprinsen og senere kong Olav V besøkte også gården ved to anledninger. Den første under «De alliertes skimesterskap» som ble avholdt i år 1947 på Norefjell, da var det duket for ett stort selskap på Ringnes Gård, her gjestet kong Olav V og høytstående forbindelser fra USA, Canada, Frankrike og Russland. Siste besøket var under de sjette olympiske vinterleker år 1952, hvor alpint ble arrangert på Norefjell. 

Ringnes eiendommen forvaltes, og drives fortsatt frem av familien.

 

Knut Erik Ringnes (30) har som sine forgjengere overtatt gården etter sin far, gården som nå har gått i arv i samme familie i over 700 år. 

Norefjell 
Norefjell er et av Østlandets vakreste fjellområder, et fjellmassiv mellom Eggedal i vest og Krøderen og Hallingdal i øst. Fjelltoppene står på rekke og rad. Høgevarde med sine 1459 meter over havet. Utsikten her er formidabel. I klart vær har vi utsyn over 40 000 km². Fra Høgevard kan man også se Høgronden 185 kilometer unna. Dette skal være det lengste frie siktet i landet sør for polarsirkelen.

 

Vi ser Gråfjell med sine 1466 meter og Gaustatoppen med sine 1883 meter langt der borte. Det er bare Gaustatoppen som gir videre utsyn enn Høgevarde. Fra denne fjelltoppen har vi en utsikt over store deler av Østlandet, ut over et område på 60 000 km², som tilsvarer nesten en sjettedel av Fastlands-Norges areal. På fine dager kan man se helt til Rondane. Til sammenligning dekker Danmark ca. 43 000 km².

 

Norefjell er Oslos nærmeste fjellområde. Og når vi står der med føttene plantet i høyden og puster inn klar og frisk luft, blir storbyens stress og mas pakket vekk.

 

Ringnes Gård som like under Norefjell er bevis på at sentral beliggenhet fint lar seg kombinere med ro og urørt natur.
Norefjell er et paradis både sommer som vinter. Den har et vennligsinnet rykte om et skiparadis for alle, enten det er slalåm eller telemark, snowboard eller offpiste. 

Norefjell er blitt kalt «et av Norges aller beste områder med tanke på skispor med utsikt».

 

Da Oslo arrangerte vinter-OL i 1952, ble alpinkonkurransene gjennomført på Norefjell. Det største skisenteret ligger på sørsiden og løypene går fra Ravnås og ned mot Krøderen. Her er det 11 heiser og 23 kilometer preparerte alpinløyper fordelt på 20 nedfarter. Total fallhøyde er 1010 meter. 

Maten 
Kjøkkenet på Ringnes Gård serverer alt fra enkle retter til eksklusive menyer i kombinasjon med gode viner og egne ølmenyer. .

 

De legger stor vekt på lokale råvarer, fra elg og hjort som streifer rundt på Norefjell til bær, sopp og krydder fra området rundt Krøderen. Gode råvarer, gamle tradisjoner, glede og godt øl, er stikkord når menyene presenteres. 

 

 

 

 

 


Kurs- og konferanser 
Ringnes Gård passer seg ypperlig for kurs- og møtevirksomhet. 

Eiendommen består av 12 store gjesterom, to flotte hytter, eget museum med restaurant og teaterkjøkken, pub/bar med velværeavdeling, møte-, kurs- og selskapslokaler, stabbur fra 1600-tallet, og flott lavvo.

 

Deres møterom har ulik kapasitet og ulike fasiliteter. Inkludert i leie av møterom er alltid bruk av peisestua og omvisning i hovedhuset. 

 

 


På Ringnes Gård er det nå mulig å leie selskapslokaler til ulike arrangementer. Hovedhuset fra år 1812 er egnet for alle typer selskapeligheter.

 

Her entrer du døren inn som er utformet som en stavkirkeportal fra middelalderen, du kommer så til en gammel og flott peisestue, og kan derfra bevege deg til flere hverdagsstuer med tilhørende salonger. Huset har også en egen ballsal som kan ta opptil 90 personer. Gårdens tidligere forpaktere, bryggerieier Ellef og hans kone Kaja, pryder salens vegger. Det samme gjør kong Gustav V og prins Gustav VI Adolf. 

Gårdens låve er også et innredet selskapslokale, og kan ta opptil 40 personer. 

Stabburene fra 1600-tallet egner seg for mindre lag. Levende lys, reinsdyrfeller som sitteunderlag og inventar fra gamledager, skaper en intim og god atmosfære. 

Til alle arrangementene kan gjestene i samarbeid med deres dyktige kokk sette opp ønskede måltider og menyer som lages på deres eget herregårdskjøkken. 

Gården disponerer inntil 42 senger fordelt på hotellrom og flotte hytter. Ringnes Gård inviterer med dette igjen til muligheter i skjønne og herskapelige omgivelser. 

 

 

 

 

 


Møterom 
Høgevarde 
Møtekapasitet: 12 personer 

Den grønne salongen 
Møtekapasitet: 25 personer 

Ballsalen 
Møtekapasitet: opp til 75 personer 

Fjøset 
Møtekapasitet: 30 personer

 

Gårdens låve

Innredet som møterom og selskapslokale med kapasitet til 40 personer.

Gjestehuset (36 pers) 
Gjestehuset inneholder 12 rom. 
Hvert rom har eget navn knyttet opp mot bryggerihistorien. 
Alle rommene inneholder oppholdsrom med to enkeltsenger, eget bad og sovealkove. 

Thunestua (6 pers) 
Øverst på gårdstunet ligger Thunestua. 
Det som i dag er et lite hus for gjestene på Ringnes, ble av gründer- og industriherre Andreas L. Thune gitt i gave i anledning bryggerieier Ellef Ringnes sin 65 årsdag. 
Thune selv har rosemalt og smidd detaljene i den vel bevarte kryllingstua. 
Stua består av to soverom med dobbeltseng, og to mindre sovealkover i oppholdsrommet. 

Rødstua (2 pers) 
Ovenfor Thunestua ligger det rødmalte lille tømmerhuset, som tidligere var en husmannsbolig for de som arbeidet på gården. 
Stua er innredet med et hyggelig dobbeltrom. 
Attraksjoner i nærheten 

Sommeraktiviteter: 

- Museumsrom
- Fottur på Norefjell´s høyfjellsplatå 
- Båtturer på Krøderfjorden med MS Kryllingen, inntil 70 pers 
- Hanne-Høne, landhandleri, vinsmaking mm. 
- Villa Fridheim, eventyrmuseum ved Krøderfjorden

- Krøderbanen, Museumsjernbane 

Vinteraktiviteter: 
- Norefjell skisenter 
- Norefjell ski og spa 
- Lauvlia, Theodor Kittelsens hjem i Prestfoss 
- Vassfaret Bjørnepark i Flå